понеділок, 7 жовтня 2019 р.

У Львові хочуть вдихнути нове життя у старовинний кінотеатр

Мерія хоче відновити старий кінотеатр на вулиці Богдана Хмельницького, 11
У Львові хочуть вдихнути нове життя у ст…
Про це пише Depo.Львів з посиланням на повідомлення заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка.

За його словами, відновлення коштуватиме місту дуже дорого, тому для цього шукають інвестора.

"На вулиці Богдана Хмельницького, 11 з 1913 року функціонував кінотеатр. У різні роки його назва змінювалась: "Сфінкс" (1913-1918, 1926-1933), "Мева" (1933, 1941-1944), "Адрія" (1933-1939), "Кінотеатр імені 17 Вересня" (1946-1949)."Кінотеатр імені Богдана Хмельницького" – остання, під якою він працював із 1949 року. Зараз приміщення у занедбаному стані, всередині збереглося панно радянського періоду", – розповів він.

Проект мають затвердити на сесії міської ради, тоді оголосять інвестиційний конкурс. Сума інвестицій має сягати щонайменше 20 млн грн. Інвестор отримає будинок у оренду на 30 років.
Проект складається з двох частин: реставрація фасадів та реставрація приміщень усередині. Загальна площа приміщень – 550 метрів квадратних. Повністю відреставрувати будинок хочуть за три роки.

четвер, 3 жовтня 2019 р.

У Львові стартує міжнародний фестиваль особливих театрів "Шлях"

У Львові 3-5 жовтня відбудеться XIV Міжнародний фестиваль особливих театрів "Шлях". Мета фестивалю - сприяти розвитку особливого та інклюзивного театру в Україні. Про це розповіла в ефірі Радіо Культура Анастасія Войтюк, керівниця мистецько-терапевтичного центру "Непротоптана Стежина", організатора фестивалю.

"Свого часу наша організація пробувала різні питання вирішувати. І в якійсь момент ми вирішили, що наше завдання – робота з мистецьким сегментом. Всіх проблем в Україні ми вирішити не зможемо, але щось одне підтримувати цілком хочемо", - висловилася Анастасія Войтюк.

Фестиваль "Шлях" існує вже більше 20-ти років. МТЦ «Непротоптана Стежина» одна з перших організацій в Україні, які розпочинали рух особливих театрів. Цей рух має на меті дати можливість людям, котрі займаються мистецтвом і які мають що сказати – показати це на професійному рівні, на професійній сцені, отримавши "фідбек" від фахівців від театру, музики, танцю, руху.

"Наш фестиваль відбірковий, він починається ще за пів року до моменту проведення. Таким чином ми відібрали 11 найкращих вистав з України, з Білорусі, з Польщі будуть гості. Вистави на різну тематику, це і філософська тематика про народження і смерть, і казки, і сучасні експерименти і перформанси", - продовжила Анастасія Войтюк.

Цього року вперше буде представлений в рамках фестивалю професійний «продакшн» під назвою "Погляд", у ньому взяли участь незрячі діти колективу "Журавка" зі спеціальної школи. Над виставою працювала команда: режисер, хореограф, музичний керівник, сценограф, дизайнер, стиліст одягу. Цей "продакшн" буде показаний в рамках фестивалю, для цього організатори створили усі умови.

"Наша мета – не розвиток жалості, не соціальні речі, наша ціль – створення мистецького продукту і розвиток через мистецтво, театр, розвиток учасників, колективів. А це призводить до їхнього загального розвитку. Усі, хто займаються мистецтвом, здобувають більші цінності", - наголосила Анастасія Войтюк.

Цього року фестивальна програма об'єднана темою "Казки і легенди". Фестиваль відбувається в рамках міжнародної театральної програми, яка реалізовується в Україні (Львів), Польщі (Люблін, Перемишль), Республіці Білорусь (Брест).

Мистецько-Терапевтичний Центр „Непротоптана Стежина” – це благодійна організація, яка розвиває творчий рух людей з особливими потребами, педагогів та волонтерів, які через систематичну організацію та участь у мистецьких заходах мають можливість розвинути свою особистість та свої здібності в образотворчому, театральному та інших мистецьких напрямках, а також сприяти інтеграції людей з особливими потребами в суспільство.

Львів'ян запрошують на Х ювілейне Свято сиру і вина: де та коли


У Львові, з 18 до 20 жовтня, на території Палацу Потоцьких та подвір'ї Палацу Мистецтв, що на вулиці Коперника, 15-17, відбудеться найбільший гастрономічний фестиваль осені  Х ювілейне Свято сиру і вина.

Свято вперше зберекращі крафтові сироварні та фермерські господарства, а також свої продукти представлять відомі бренди-виробники вина та сиру України.

А ще для гостей діятиме гастрономічний майданчик зі спеціально розробленим меню та підібраними напоями.

Додамо, що цьогоріч на Святі презентують напрямок "Дегустації та Лекції", на якому найкращі українські сомельє та винороби знайомитимуть гостей фестивалю із тонкощами профільних продуктів. 

Також вже вдруге пройде чемпіонат "Велика Давильня Винограду", де команди змагатимуться за звання чемпіона з чавлення винограду в діжці. А на третій день гостей Свята пригощатимуть традиційним львівським сирником. 

Купуючи квиток на Свято за 100 гривень на день  ви отримуєте скляний дегустаційний келих. При виході з фестивалю келих можна буде повернути та отримати 20 гривень, або ж залишити собі його на згадку.  

середа, 2 жовтня 2019 р.

Лоукостер SkyUp запускає рейс Львів — Париж-Бове

Ціни на квитки починаються від 1 425 грн.

З 9 листопада український лоукостер SkyUp Airlines починає літати зі Львова до французького аеропорту Бове, також відомий як Париж-Бове.

Про це у середу, 2 жовтня, розповіли у прес-службі компанії. Перельоти будуть відбуватись двічі на тиждень у середу та суботу.
Квиток в один бік без багажу станом на сьогодні вартує від 1 425 грн.
  • Львів — Бове — середа, субота, з 9 листопада, від 1 425 грн
  • Бове — Львів — середа, субота, з 9 листопада, від 1 671 грн

"Львівелектротранс" опублікував оновлений графік руху трамваїв та тролейбусів

Окремо є графік на будні дні і окремо на вихідні

Інформація є окремо по кожному маршруту: час виїзду, час перебування на зупинках, години останніх рейсів.

Пресслужба "Львівелектротранс" повідомила, що графік оновили. Ознайомитись з ним можна ТУТ.

До слова, Львівська мерія замовила у ПАТ "Електрон" 50 нових тролейбусів, десять з яких мають вийти на вулиці міста вже в листопаді. Окрім цього, планують закупити ще 100 тролейбусів та 10 трамваїв. 

вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Ryanair оголосив розпродаж квитків від 9 євро на рейси зі Львова

Ірландський лоукостер Ryanair проводить черговий розпродаж авіаквитків зі Львова. Придбати квитки можна на офіційному сайті авіаперевізника.

Акція триватиме до 6 жовтня і розповсюджується на рейси з жовтня 2019 року по травень 2020 року. За 8,56 євро можна полетіти у Варшаву, за 13 євро – у Краків та Лондон, а за 14 євро – в німецькі Дюссельдорф та Меммінген.
Нагадаємо, Ryanair розпочав польоти зі Львова 30 жовтня торік із авіарейсу до Кракова. Наступного дня стартували польоти до Варшави, Меммінгена та Дюсельдорфа, а 2 листопада – до Лондона. З липня перевізник збільшив вартість пріоритетної посадки.

Як “гартувався” Львів і хто був господарем “дому” давнього міста

Добре це чи не дуже, але ми не часто робимо профілактичні зупинки. Для осмислення своєї діяльності, власного призначення, а головне – аби відповісти, із чим себе асоціюємо в першу чергу. Написане буде актуальним як відносно людей, так і щодо міст або ж країн. Усе потребує оцінки та переосмислення. При цьому, легше, коли дивишся у минуле. Якщо дивитись у очі сьогоденню, губишся у коловороті подій, частиною і творцем яких ти є. Коли дивишся у минуле, дзеркалом якого є сьогодення, оцінки робити простіше, бо менше емоцій. Або ж так лише видається. Як би там не було, але зараз – декілька штрихів для переосмислення давнього Львова. Явищ, які видаються важливими, бо з ними місто асоціювалося і ними визначався хід і ритм життя у ньому.

Панорама Львова Гогенберга / Пассаротті.
Навіть сьогодні ми з захопленням та пієтетом розповідаємо про надання Львову, як і будь-якому іншому місту, магдебурзького права. У випадку зі Львовом прийнято вважати, що останнє мало місце у 1356 році. І це подія, безумовно, цивілізаційного масштабу, яка “вписала” місто до когорти передових центрів того часу, зробила Львів незалежним від зазіхань зі сторони місцевої шляхти і самоуправним. Плодами останнього ми насолоджуємось до зараз – хоча б у вигляді існування площі Ринок, яку з задоволенням показуємо гостям міста, або ж ратуші, на яку – також із задоволенням, але трохи меншим, піднімаємось.

Але зараз не так про це, як про інші речі, якими конституювалося подібне становище міста, а також про правителів, яких у контексті зазначених процесів варто знати. До прикладу, Владислав ІІІ, відомий як Варненчик. Останній, зусиллями своїх канцеляристів, зізнавався Львову у любові, розкидаючись гаслами на кшталт “наше місто Львів […] щит і мур від поган”. Крім того, саме за правління Владислава ІІІ Львову було надано ряд важливих і визначальних привілеїв. Скажімо, про право складу східних товарів, що мало значний позитивний вплив на економічний розвиток міста. Або ж право судити злочинців, чим дуже підносився статус Львова у порівнянні з іншими населеними пунктами, які аналогічного не мали.

Прангер, або стовп ганьби. Один з символів львівського правосуддя.
Зрештою, Владиславом ІІІ було схвалено ще один документ, значення якого для розвитку міста величезне. У 1444 році, який важливий для Львова багатьма знаковими указами згаданого правителя, Владислав ІІІ підписав розпорядження про володіння нерухомістю в межах міста. Діялося це у Буді 18 липня. Суть розпорядження зводилась до того, що усі духовні особи, а також представники шляхетського стану повинні продати свої будинки і нерухоме майно, якими володіли у Львові. При цьому, продати це варто було особам, які підлягали міському праву. Робився даний крок заради повернення маєтків і володінь під міську юрисдикцію.

Владислав ІІІ
Як зазначалося у тексті даного розпорядження, король прагнув, аби місто зміцнювалося і розвилося. Коли ж було зауважено, що спадщина, будинки та нерухомість у межах міста концентрується в руках шляхтичів, а також духовних осіб, цей процес вирішили зупинити. Аби дані володіння не виводились із-під міської юрисдикції і місто не втрачало в силі. Шляхтичам та духовенству на реалізацію даного указу надавався рік. При цьому, у документі додатково наголошувалося, що перебування і приналежність цих володінь саме місту, буде також сприяти їх кращому стану збереження і догляду за ними.

Битва під Варною. Владислав ІІІ
Не забули й того, що дане розпорядження і цей адресований Львову привілей є не ситуативним і короткотривалим, а на “вічні часи” і знати це належить “всім і кожному”. Канцеляристи Владислава ІІІ наголосили, що такого принципу поводження з нерухомістю і майном “міщани і наше місто Львів вічними часами” повинні дотримуватися. Цей закон у майбутньому і дійсно став визначальним для благоустрою Львова. Також і тому, що крім жителів і влади міста цьому “міцно і недоторкано” підкорялися й наступники Владислава ІІІ на престолі Корони Польської, а потім Речі Посполитої.

“Сандомирський рокош” (бунт шляхти, повстання проти короля), картина XVII століття
Очевидно, що описаний стан речей і форма відносин у той час були вигідні не лише місту, але і монархам. Місто, внаслідок існування згаданих розпоряджень, розвивалося і збагачувалося, його жителі почувалися гордо і самостійно. Король в лиці такого міста отримував серйозну підтримку і опору – особливо у випадку потенційного непорозуміння чи конфлікту зі шляхтичами, іншими опозиційними силами.

Євген ГУЛЮК