пʼятниця, 6 березня 2020 р.

Архітектура Львівщини на столітніх фото

Панорама міста Львова, 1865 р.
Сьогодні хочемо познайомити наших читачів із цікавими ретро світлинами. До вашої уваги кадри, які було зроблено у 1860-1910-х роках на території, яка зараз належить до Львівської області.

Брама до Жовківського замку, 1865 р.
Руїни замку у Жовкві, 1865 р.
Будинки в Жовкві, 1870 р.
Синагога у Жовкві, 1890 р.
Руїни замку в Добромилі, 1890-ті роки.
Руїни замку у Добромилі, 1900-ті роки
На кадрах можна побачити архітектурні споруди, зокрема, замки, монастирі, церкви. Фото були зроблені у Жовкві, Львові, Добромилі, Хирові, Бродах, Мостиськах.

Місто Хирів, 1899 рік.
Місто Хирів, 1899 рік.
Храм Св. Юрія, Мостиська, 1905 р.
Мури та башти монастиря у Крехові, 1905 р.
Замок у Бродах, 1910 р.
Забудова у Яворові, 1910 р.
Церква у Яворові, 1910 р.
На жаль, в роки Першої та Другої світових війн частина храмів та архітектурних споруд було знищено, тому завдяки таким фото можемо дізнатись, якою була Львівщину у ХІХ та на початку ХХ століття.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

четвер, 5 березня 2020 р.

На Львівщині збираються відреставрувати старовинний Палац Гредлів


Палац Гредлів у Сколе передадуть НПП «Сколівські Бескиди» та відреставрують іноземці.

«Рішення про передачу палацу уже є, проте самого факту передачі ще не відбулося, це питання часу. На днях до нас приїжджають німці, їхній архітектор буде визначати об’єм робіт. І вже після того, як буде готовий кошторис почнеться процес пошуку інвестора», – розповідає директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Приндак.

Зазначимо, що в Німеччині та Австрії декілька фондів уже зацікавились цим проектом, оскільки власниками його в історичному минулому були австрійці. Відновлений палац хочуть використовувати як візитцентр та конференц-зал. Також планують перенести туди адміністрацію парку. 

«Це складна робота, перед тим як брати такий об’єкт ми довго все обдумували. Але якщо цього не зробити, то він просто пропаде», – говорить Василь Приндак. 

Цей палац вважається  унікальною історичною пам’яткою, що збереглась до наших днів. Збудований у стилі необароко. Був споруджений бароном Еугеніушем Кінскі в середині XIX століття після того, як він він придбав сколівські землі у графа Потоцького. В кінці XIX століття палац перебудувала  єврейська родина братів баронів Гредлів, які контролювали місцеву промисловість. У вересні 1937 року у маєтку гостював і полював онук цісаря Франца Йосифа І князь Віндіш-Грац. Після окупації Сколе радянськими військами у кінці вересня 1939 в палаці був розміщений відділ НКВС, який повернувся сюди у серпні 1944 і діяв до 1948. З 1956 року  палац використовували  для школи-інтернату на 260 дітей. Палац оточений парком, який налічував чимало екзотів.