середа, 3 липня 2019 р.

Легенди Львова розказані на склі у підземеллях міста

Експозиція виставка "Легенди. Живопис на склі"

Опинитися у чарівному світі казкового Львова, дізнатися цікаві історії та інтригуючи загадкові легенди міста запрошує Львівський музей історії релігії.

“Легенди. Живопис на склі” – назва постійної експозиції у підземеллях колишнього Домініканського монастиря. Це свого роду інтерпретація красивих, яскравих, які вражають своєю фантазією, легенд у мистецтві. Виконано роботи традиційною українською технікою – малярство на склі олійними фарбами. Автор – сучасна львівська художниця Наталія Курій-Максимів.

Лев і Констанція. Експозиція виставка “Легенди. Живопис на склі”
Виставку задумано з метою: «Дізнатися звідки взялися легенди, зокрема львівські, чи вони правдиві, чи вигадані… А оскільки ми в приміщенні Львівського музею історії релігії, то нам хотілося розповісти легенди про заснування основних храмових споруд, про чотири релігійні громади: польську; русинську, православну; єврейську; вірменську», – зазначила на відкритті виставки куратор, заступник директора музею Надія Полянська.

Святий Юрій. Експозиція виставка “Легенди. Живопис на склі”
Історію про захисників змієборця Юрія і «Золоту Розу», опікунів, фундаторів вірменських купців Якова Кафи, Паноса Абрагамовича і Констанцію розповідають малюнки на склі: «Святий Юрій», «Вірменський сад», «Констанція і Лев», «Золота Роза». Розмір кожного: 80х95. Походження перших трьох легенд пов’язують з іменем купця, мандрівника, а згодом ченця-домініканця (жив у Домініканському монастирі у Львові) Мартина Груневега. А ще три легенди про «Золоту Розу» залишив нам історик польського єврейства Маєр Балабан. Під кожною роботою є пояснення звідки взялися ці легенди, як фони трансформувалися протягом століть.

Олена  МАЛЮГА
науковий співробітник ЛМІР

0 Коментар:

Дописати коментар

АРХІВ БЛОГУ